Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych. Najważniejsze to:
- witaminy;
- biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
- enzymy pszczele.
Pyłek wykazuje działanie antybaktryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną. Znajduje zastosowanie w przypadkach:
- wyczerpania fizycznego i psychicznego;
- wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
- obniżonej odporności;
- anemii;
- miażdżycy;
- cukrzycy;
- stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
- nadmierne wypadanie włosów;
- choroby wątroby (zatrucia);
- w stanach niedoborów pokarmowych.
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!