Słodkie przepisy
Placek drożdżowy
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleka
2 jajka
5 dkg drożdży
1 cukier wanilowy
1 szklankę mąki wsypać do miski, jaja ubić z cukrem, dodać do tego oliwę i mleko (mleko lekko podgrzane), wymieszać to wszystko i wlać do miski z mąką.
Pokruszyć na to 5 dkg drożdży i zasypać drugą szklanką mąki.
Odstawić na 2 godziny i po dwóch godzinach wymieszać i ciasto wlać na blachę, ułożyć owoce, posypać kruszonką.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na kruszonkę
1 porcja (np. 100g) masła
1 porcja (np. 100g) cukru
2 porcje (np. 200g) mąki
Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło, margaryna), 1 część cukru (puder, biały, trzcinowy) i dwie części mąki (pszennej, orkiszowej, jasnej, pełnoziarnistej).
Można dodać też dodatki: cynamon, cukier waniliowy itd.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy owoce.
Pieczemy na lekko złoty kolor.
Smacznego
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!