Słodkie przepisy
Sernik z brzoskwiniami
Kruche ciasto:
5 żółtek
3 szkl. mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny
3-4 łyżki śmietany
Posiekać, zagnieść, podzielić na 2 równe części, połowę włożyć do lodówki, a pierwszą połowę rozwałkować na blaszce na spód.
I. Masa serowa:
2 kostki sera półtłustego
1 jajko, 1/2 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy w proszku
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć w makutrze margarynę z żółtkami, z cukrem pudrem po utarciu dodać ser. Białko (białka) ubić na sztywno dodać na końcu do masy serowej i wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na ciasto na to brzoskwinie. * Z ciasta kruchego ubić pianę z 5 białek z ¾ szkl. cukru do piany dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na brzoskwinie, wyciągnąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Placek jest na dużą blachę. Piec ok. 1 godz.
II. Masa serowa:
1kg-1,2kg sera półtłustego
5 jaj
1/2 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy w proszku
1 szkl. czubata cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie jak wyżej.
Smacznego
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!