Słodkie przepisy
Jabłecznik
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg. Margaryny
4 jajka
1 szkl. cukru pudru
mały proszek do pieczenia
ok. 70 dkg. oczyszczonych jabłek
mały cukier waniliowy
tłuszcz i bułka tarta do formy
Margarynę stopić, ostudzić i wsypać cukier, ucierać dodając kolejno całe jajka.
Przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy mieszając.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Połowę ciasta wlać do formy, ułożyć na cieście jabłka, ewentualnie inne owoce lub gęsty dżem, przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 50-60 min.
Smacznego
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!