Słodkie przepisy
Cycki Murzynki
Ciasto:
6 białek
1 szkl. maku nic z nim nie robić
20 dkg. wiórek kokosowych
1 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białko ubić dodać cukier i miksować, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec w temp. 200ºC 15-20 min. na złoty kolor.
Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 szkl. mleka
6 żółtek
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka żelatyny
1 kostka margaryny
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody dodać 1/2 szkl. wrzącej wody wymieszać i ostudzić.
Budynie gotować w 2 szkl. mleka. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami oraz dodać ostudzony budyń i żelatynę.
Na ostudzone ciasto nałożyć krem na to okrągłe biszkopty nasączone alkoholem, polać biszkopty polewą czekoladową na górze biszkoptów połóż po jednej rodzynce.
Polewa:
1 szkl. cukru
4 łyżki margaryny
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
Składniki rozpuścić nie gotować.
Smacznego
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!