Słodkie przepisy
Miodownik
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru pudru
2 i 1/2 szkl. mąki wrocławskiej
1 całe jajko
1 łyżeczka sody
Margarynę rozgrzać z miodem i wystudzić. Po wystudzeniu wsypać przesianą mąkę, sodę, cukier i całe jajko.
Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie połowy. Piec osobno ok. 15 min.
Biszkopt:
4 jajka, 3/4 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. mąki wrocławskiej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Z tych składników upiec biszkopt. Piec ok. 15-20 min.
Krem:
Z 1/2 l. mleka odlać 1/2 szkl. i wsypać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki wrocławskiej.
Pozostałe mleko zagotować z 3/4 szk. cukru i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać mąkę.
Gorący budyń zmieszać z 1 kostką margaryny. Do kremu dodać rodzynki. Gorącym kremem przełożyć upieczone ciasto.
Miodownik+krem+biszkopt+krem+miodownik+lukier
Lukier:
Ubić 1 białko na sztywno i dodać ¾ szkl. cukru pudru i sok z 1/2 cytryny.
Posypać czekoladą.
Smacznego
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!