Słodkie przepisy
Karpatka
Ciasto:
1/2 margaryny
1 szkl. wody
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki
Margarynę z wodą zagotować do tego wsypać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i ucierać aż będzie ciasto odstawać od naczynia. Trochę przestudzić dodając po jednym jajku. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec osobno na blasze. Piec 45 minut.
Krem:
1/2 litra mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej. Ugotować z tego budyń.
1 kostka masła roślinnego
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka
Odlać trochę mleka na rozrobienie mąki, resztę mleka zagotować wlać do tego rozrobioną mąkę ostudzić do zimna. Ostudzony budyń połączyć z rozrobioną już margaryną, cukrem i żółtkami, gdy krem będzie już gotowy wyłożyć nim jedną część ciasta a drugą przykryć i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!