www.paytel.pl

www.paysafecard.com

www.dutkowiak.pl

www.nordis.com.pl

www.algida.pl

www.kp.pl

www.wedel.pl

www.tymbark.com

www.coca-colahellenic.pl

www.kp.pl

www.sklep.browar-witnica.p

Pol Market PSZCZÓŁKA s.c. - Miód pszczeli

Miód pszczeli

Płatki kwiatowe rozchylają się, a na dnie kielicha ukazuje się słodki i pachnący nektar. Zwabić owada, oto jest zadanie. Gdy nie przyleci, nie dostarczy roślinie pyłku, nie zawiążą się nasiona, roślina przeminie bezpotomnie. Nektar musi być atrakcyjny. Pszczoły zbieraczki pobierają go, zanoszą do ula, przekazują go młodszym i znów wyruszają w tym samym celu. Ul to prawdziwa fabryka. Młode robotnice segregują surowiec, przekładają z komórki do komórki, osuszają.

Zbierając nektar pszczoły kontaktują się z pyłkiem, są nim oproszone. Pyłek dostaje się do nektaru. Wszystkie pszczoły, zbieraczki i te ulowe dodaj ą coś od siebie - enzymy. Pszczoła miodna żyje gromadnie, „ społeczność" pszczela dokonuje wszystkiego aby ich gatunek przetrwał. Gdy podejmują się wychowania młodych pokoleń muszą mieć pewność, że zdołają je wykarmić a zgromadzone zapasy wystarczą by przetrwać zimę.

Dojrzały produkt nazywamy miodem. Cóż w nim takiego ?

Masę miodu stanowią cukry proste: glukoza i fruktoza. Ze świata roślinnego do miodu trafają flawonoidy i fitoncydy - substancje biologicznie czynne, biopierwiastki jak potas, fosfor, magnez, żelazo i wiele innych. Witaminy pochodzą z pyłku. Od siebie pszczoła dodaje enzymy - to one decydują o właściwościach bakteriobójczych, przeciwzapalnych i konserwujących miodu.

Ogólnie wykryto w nim ponad 200 substancji biologicznie czynnych. Miód żywy, taki jakim stworzyła go przyroda zawiera cząstki subtelne i delikatne, które łatwo utracić.

Dobry miód powstaje tam gdzie są sprzyjające warunki zewnętrzne, bogata roślinność i .... pasieka zdolna sprostać wyzwaniom. Trzeba zadbać o pszczoły, o ich zdrowie i warunki sanitarne ula.

Gdy w ulach zaczyna przybywać, nie śpieszyć się, poczekać aż miód dojrzeje, odebrać, prawidłowo przechować i rozlać w opakowania. A zrobić to tak, by nie zgubić nic cennego, by zawierał wszystko co nadała mu przyroda i niczego więcej.

Gospodarstwo Pszczelarskie „Dutkowiak” to zawodowa pasieka licząca ponad 1500 rodzin pszczelich, wykorzystująca w swojej pracy najnowsze osiągnięcia wiedzy pszczelarskiej i wielopokoleniowe doświadczenie pracy z pszczołami. Podstawą zbiorów są dominujące obszary leśne obfitujące w zadrzewienia akacjowe oraz nieużytki rolne bogate w zioła i nektarujące chwasty. Nadwarciańskie łąki ukwiecone mniszkiem, wrzosowiska i siedliska lipy dopełniają bazę pożytkową.

Różnorodność pożytków i troska o jakość to podstawa doskonałego smaku i wysokich walorów odżywczych naszych miodów, niezbędnych w codziennej diecie człowieka dbającego o zdrowie i właściwe odżywianie.



Czytaj dalej >>


Zapraszamy na zakupy codziennie

przez 365 dni w roku !!!