Miód pszczeli
(cd.)
Specjalnością pasieki są miody kremowe. Rozlewane na zimno, skrystalizowane drobnoziarniści e, prawie masłowo, zadowolą najwybredniejszych smakoszy miodu.
Miód jest pokarmem i tak należy go traktować, jeść do woli i delektować się jego smakiem. Oprócz walorów smakowych i odżywczych posiada właściwości lecznicze, co czyni go pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości:
Miód wrzosowy - działa korzystnie w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunkach.
Miód spadziowy - jest miodem uniwersalnym o wysokich właściwościach antybiotycznych, szczególnie polecany w chorobach dróg oddechowych.
Miód lipowy - wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe. Stosować w przeziębieniach, grypa. Posiada wysokie właściwości anty biotyczne.
Miód gryczany - stosowany w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Posiada wysokie właściwości antybiotyczne.
Miód mniszkowy - polecany w problemach wątrobowych, schorzeniach żołądka i niedokrwistości.
Miód akacjowy - zaburzenia przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz układu moczowego. Polecany w chorobach górnych dróg oddechowych
Miód rzepakowy - stosowany w chorobach serca. Przydatny również w chorobach wątroby i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Miód wielokwiatowy - większość miodów, które określamy jako gatunkowe są w pewnej mierze wielokwiatowymi i odwrotnie wielokwiatowe mogą zbliżać się do gatunkowych lub łączyć ich cechy. Często miód ten wykazuje zdecydowane walory lecznicze, ale trudno określić obszary szczegółowych zastosowań ze względu na jego zróżnicowanie. Najczęściej poleca się je do zastosowań ogólnych wzmacniających organizm, a w przypadku schorzeń alergicznych poleca się żucie plastra z miodem. W naszej pasiece pozyskujemy wyjątkowy rarytas: miód wielokwiatowy z łąk Parku Narodowego Ujście Warty. Gdy pszczoły doniosą trochę spadzi występuje on pod nazwą Nektarowe - spadziowy. Są to miody wysokoenzymatyczne o niepowtarzalnym bogactwie flawonoidów z dziko rosnących roślin łąkowych. Miód ten został nagrodzony najwyższym wyróżnieniem "PERŁA" w ogólnopolskim konkursie na najlepszy produkt regionalny "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Szczegółowe informacje można znaleźć w książkach „Produkty pszczół w medycynie" i „Leczenie miodem" autorstwa B.Kędzi i E.Hołdernej-Kędzi.
Zapraszamy na zakupy codziennie
przez 365 dni w roku !!!